De stiut cand avem un dedurizator

De stiut cand avem un dedurizator

Dedurizatorul cu rasina cationica reprezinta pana in acest moment singura solutie tehnica eficienta in eliminarea duritatii apei. Spunem ca apa este dura atunci cand in urma utilizarii ei apar depunerile de calcar.

Nu vom discuta despre principiul de functionare al dedurizatorului, ci vom pune accentul pe ceea ce trebuie sa stim atunci cand detinem un dedurizator.

Dedurizatorul, datorita constructiei sale cu functionare automata, nu necesita operatiuni complicate de mentenanta, ci mai degraba utilizatorul trebuie doar sa-i asigure conditiile de functionare optime si astfel va beneficia de capacitatea maxima a dedurizatorului pe termen lung si va evita interventiile service. Astfel, ce trebuie sa stim:

1. Inaintea dedurizatorului trebuie sa existe un filtru de sedimente. Finetea de filtrare optima este de 25 microni. De ce nu mai mult? Peste 25 microni particulele devin abrazive pentru componentele in miscare si pot cauza in timp (nu imediat) uzura prematura a kitului de etanseizare. Sub 25 microni presiunea apei scade dupa filtru si acesta se incarca destul de repede, ceea ce va conduce la inlocuirea frecventa a cartusului, bani cheltuiti, timp pierdut si nu foarte prietenos cu mediul.
filtru sedimente

2. Presiunea apei minim acceptata la intrarea in dedurizator in momentul regenerarii este de 2 bari. Optim ar fi 2.5 bari – 3 bari. Presiunea apei in instalatie se stabilieste cu ajutorul manometrului instalat pe conducta. Nu luati in considerare presiunea dinaintea filtrului de sedimente, pentru ca acesta reduce de cele mai multe ori presiunea, cu atat mai mult cu cat se incarca. Este indicat sa existe un manometru la intrarea in dedurizator si astfel se poate stabili presiunea.
manometru

3. Utilizati sare de calitate, fara impuritati. Daca observati ca in rezervorul de sare in timp se acumuleaza murdarie (pamant) atunci sarea contine impuritati si exista riscul ca aceste impuritati sa patrunda in componentele dedurizatorului (spre exemplu, sistemul de vacuum cu ajutorul caruia se extrage saramura contine componente cu orificii prin care trece saramura cat varful de ac si se pot infunda). O sare testata a fost cea de la Salrom, sare romaneasca, de care am fost placut impresionati, la un pret accesibil. Totodata la CDI Group am gasit o sare de calitate care indeplineste cerintele in domeniu. O sare buna, pe langa faptul ca nu contine pamant, datorita prelucrarii si compactarii are si proprietatea de a impiedica formarea unei punti de sare.
sare dedurizare

4. Verificati existenta unei punti de sare. Datorita compactarii necorespunzatoare in procesul de fabricatie a pastilelor de sare sau a altor factori, cum ar fi neutilizarea dedurizatorului perioade indelungate exista posibilitatea formarii unei punti de sare. Aceasta este alcatuita dintr-un strat solidificat de sare care creaza o separatie intre tabletele de sare si apa.

punte sare

Preventiv, lasati periodic, la un interval hotarat de dumneavoastra, ex: 6 luni, ca sarea sa se consume mai mult din recipient (dar nu complet), pana undeva la 10-20 cm de baza recipientului. In felul acesta veti tine sub control formarea puntilor de sare. Cu o unealta din lemn (ex: coada de matura) verificati existenta blocurilor de sare compactata si incercati sa le farmitati, pe cat posibil. Nu folositi unelte metalice, pentru ca exista riscul sa avariati rezervorul de rasina sau de sare. De asemenea, evitati supra alimentarea cu sare a recipientului. De obicei recipientele de sare sunt gradate si este indicat sa nu depasiti ultima gradatie.

Daca vreodata puntea de sare se formeaza, indiferent de nivel, aceasta va trebui surpata in prima faza cu ajutorul aceleiasi unelte din lemn si pe masura ce se goleste sarea din rezervor incercati sa o farmitati.

schita punte sare

5. Luati toate masurile ca dedurizatorul sa nu inghete. Daca aveti dedurizatorul instalat intr-o incapere in afara locuintei asigurati-va ca nu exista riscul ca temperatura ambientala sa atinga punctul de inghet. Rezervorul in care se afla rasina cationica este din fibra de sticla si acesta poate sa plesneasca, intrucat apa isi mareste volumul atunci cand ingheata. Mai mult, componentele interioare ar putea suferi daune semnificative. Un rezervor cu rasina care a inghetat trebuie verificat in profunzime si testat la presiune, chiar daca nu exista fisuri vizibile. Totodata este necesara o revizie completa in acest caz.

6. Verificati furtunul de evacuare sa nu fie strangulat, indoit vizibil. Evacuarea apei uzate are loc automat si este important sa nu fie redus debitul. Un semn ca apa nu curge liber prin furtun este ca rezervorul de sare se umple cu apa peste normal, implicit regenerarea nu are loc in profunzime.

Speram ca informatiile va vor fi de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *