Astazi va aratam ce trebuie sa stiti pentru a obtine o acustica buna in special in incaperile in care se lucreaza.
O incapere goala are de cele mai multe ori o suprafata dura si neteda. Atunci cand vibratia se loveste de acest tip de suprafata sunetul este reflectat de regula, integral. Sunetul se raspandeste sferic si in toate directiile fiind reflectat continuu de pereti, pardoseli si suprafete vitrate. Astfel, sunetul trece de mai multe ori pe langa urechile noastre pana sa dispara. Indicatorul pentru nivelul de sunet este timpul de reverberatie. In termeni generali se poate spune ca, cu cat este mai lung timpul de reverberatie intr-o incapere cu atat mai amplu si mai puternic va fi sunetul. Totodata, dupa cum puteti auzi in incaperea goala, un timp de reverberatie mai lung afecteaza inteligibilitatea cuvintelor.
Atunci cand pardoseala, tavanul si peretii nu sunt din piatra si geam, ci sunt izolate cu spuma si vata speciala acestea au capacitatea de a absorbi o buna parte a sunetului. Astfel nu mai avem practic nici o reverberatie. Si putem vorbi mai incet, putand fi bine intelesi.
Cu toate acestea, putem auzi cat se poate de clar si ce vorbesc alte persoane din incapere, ceea ce ne impiedica sa ne concentram la munca. De aceea, cand amenajam un spatiu de birouri trebuie sa tinem cont de un raport echilibrat intre timpul de reverberatie si inteligibilitate.
Va vom arata despre ce este vorba.
Pentru a putea asigura conditii bune de lucru trebuie redusa mai intai reverberatia. Timpul de reverberatie se exprima, simplificat, prin timpul necesar pentru a se face auzit sunetul dintr-o incapere. Este important ca suprafete suficient de mari sa fie acoperite cu materiale cu o capacitate adecvata de absorbtie. Daca suprafetele sunt prea mici sau nu dispun de o capacitate suficienta de absorbtie, sunetul va fi distorsionat. Dupa cum v-am mai explicat, atunci cand avem incaperi mai mari nu este suficient sa tinem cont doar de timpul de reverberatie. Atunci cand in viitorul departament, spre exemplu, se presupune ca se va comunica mai mult, convorbiri telefonice dese, discutii intre colgi, pe langa suprafetele cu capacitate de absorbtie a sunetelor mai trebuie folosite si bariere acustice. Cateva efecte de amploare redusa pot fi obtinute prin amplasarea acestor mici separatoare montate deasupra dulapurilor. Cu cat este mai importanta desfasurarea neperturbata a activitatii cu atat mai inalte trebuie sa fie separatoarele. Totodata trebuie evitate spatiile dintre separatoare. Sigur, se pot amplasa si dulapuri mai inalte. Ideal, acestea trebuie sa fie de inaltimea unei persoane. O alternativa sunt paravanele despartitoare din panouri fonoabsorbante, pentru care exista o selectie mare de produse. Daca atunci cand va ganditi la aceste paravane va vin in minte panourile acustice gri, inestetice, veti fi surprins de diversitatea de astazi in materie de design si materialele folosite pentru cenfectionarea acestor elemente. In cazul in care se doreste pastrarea contactului vizual intre diferite echipe de lucru se pot folosi glasvanduri. In acest exemplu, am combinat suprafetele transparente cu pereti speciali, acoperiti de plante, facandu-le ceva mai late si mai inalte. Acestea se leaga la fatada vitrata iar efectul asupra sunetului este cat se poate de evident. Uneori discutiile de la birourile invecinate sunt cele care deranjeaza. Pentru a remedia intrucat aceasta problema se pot monta panouri despartitoare. Ele ofera o mica protectie vizuala, angajatii fiind mai putin ditrasi de la lucru. Daca doriti ca panourile sa fie eficiente si in ceea ce priveste izolatia fonica atunci acestea trebuie sa fie suficient de inalte pentru a acoperi cu totul perspectiva asupra biroului colegului. Si mai bine este ca aceste panouri sa fie amplasate si pe laterale.
Cu toate acestea nu trebuie sa renuntati neparat la contactul vizual.
Va mai oferim un sfat. Panourile acustice sunt si mai eficiente daca peretii si tavanele din imediata apropiere sunt izolate fonic.
O acustica buna este o conditie importanta pentru un mediu de lucru sanatos. O acustica proasta poate provoca stres, dureri de cap sau poate duce la o scadere a puterii de concentrare. De aceea este important ca acustica sa fie adaptata la nevoile unice ale fiecarui spatiu de birouri. Indeosebi in locurile in care este nevoie de concentrare, trebuie avut in vedere ca sursele de interferenta sa fie eliminate sau izolate fonic. Acest lucru este valabil de exemplu pentru zonele cu imprimante si alte echipamente zgomotoase folosite in birouri. Se recomanda ca acestea sa fie inconjurate de elemente fonoabsorbante sau mai bine chiar, sa fie amplasate intr-o incapere separata.
Si in alte domenii din cadrul proiectarii spatiilor de birouri moderne trebuie avuta in vedere acustica. Astazi se pun la dispozitie pentru scurte discutii asa numitele “puncte de intalnire” . Aceste spatii dedicate discutiilor de scurta durata sunt practic nelipsite din viata profesionala dar sunt resimtite ca deranjante de angajatii aflati in imediata lor proximitate. Si aici trebuie adaptate in mod optim reverberatia si izolarea fonica in functie de destinatia finala. Diferentele dintre un birou cu o acustica proasta si unul cu o acustica optimizata sunt imense in ceea ce priveste starea de bine si capacitate de concentrare a angajatilor. Este totusi bine ca acustica poate fi proiectata iar o buna acustica este o incantare pentru urechi si limiteaza nivelul de stres.
Amenajari asigurate de