Atunci cand vine vorba despre incalzirea unei incaperi preferam solutii tehnice care sa asigure incalzire rapida si sa nu ne coste o avere in acest sens, pentru achizitionarea exhipamentelor, instalare si exploatare.
Convectorul este un incalzitor care asigura degajare de aer cald prin procesul de convectie naturala, prin care aerul este pus in miscare datorita diferentelor de temperatura dintre mediul ambiant si schimbatorul de caldura. Atunci cand aerul este incalzit, regiunea in contact cu sursa de caldura devine mai putin densa datorita cresterii energiei cinetice din particule si incepe sa se ridice, in timp ce restul aerului, mai dens, coboara. Acest proces se repeta iarasi si iarasi formandu-se curentii de convectie.
Practic, aerul este aspirat prin partea inferioara a convectorului si degajat prin partea superioara si asta in mod natural, de indata ce schimbatorul de caldura atinge temperatura necesara.
Acest gen de echipamente sunt dotate cu termostat ce asigura oprirea si reluarea functionarii atunci cand temperatura in incapere atinge sau este sub limita reglata. Este recomandat a se utiliza pentru incalzirea incaperilor de pana la 100 mc/echipament.
Din punct de vedere al evacuarii gazelor arse exista doua variante:
- cu evacuare la cosul de fum
- cu evacuare prin parapet
La prima varianta oxigenul necesar arderii este aspirat din incapere iar la a doua varianta este aspirat din exterior.
Ce gasim pe piata?
Binecunoscutul producator Lampart a extins linia de productie si in Romania, asigurand necesarul de consum pe piata locala, calitatea europeana si siguranta in exploatare. Sunt disponibile o serie de convectoare, de diferite forme si capacitati, de la 3 kw la 7 kw. Unele sunt prevazute cu o fereastra, tip semineu, pentru a permite vizualizarea flacarii. Sunt disponibile prin reprezentanti din toata tara si prin magazinele online.
Ca si costuri
- Pretul de achizitie al unui convector se incadreaza intre 1200 si 1700 lei (la data editarii articolului)
- Costul de instalare: functie de prestator. Este necesar racordarea la conducta de gaz si la evacuare (cos de fum sau parapet). Este important contactarea unui instalator autorizat in acest sens. Oricum ar fi, costurile sunt mult mai mici decat la instalarea unei centrale termice.
- Costul de exploatare: consumul mediu de gaz este de 0.45 mc/h. Functie de temperatura ambientala echipamentul porneste si se opreste in mod automat. Pentru reducerea costurilor izolatia termica a incaperii are un rol semnificativ
Trebuie retinut faptul ca nu este necesara alimentare electrica. Aprinderea este piezoelectrica iar flacara de la arzatorul principal se opreste si se opreste cu ajutorul termostatului si a flacarii de veghe. Pentru evacuare este necesara tubulatura cu diametru de 76 mm (preferabil sa le achizitionati o data cu convectorul).
Convectorul pe gaz reprezinta o alegere foarte buna atunci cand se doreste o punere in functiune simpla si o incalzire rapida in zilele geroase de iarna. Cu un aspect primitor, se va potrivi in orice incapere.